Tazminat, işsizlik maaşı ve çalışma yaşamı
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi BES, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi ve kesinti yapılmaya başlandı. BES´e göre çalışanların esas kazancının yüzde 3´ü maaşlarından kesilecek. Peki maaşınızdan kesinti olmasını istemiyorsanız BES´ten nasıl çıkacaksınız?
Olağanüstü hal durumlarında işçi ve işverenler için çeşitli hükümler bulunmakta. Bunları madde madde listeleyecek olursak
Kıdem tazminatına sadece işten çıkarılma durumunda hak kazanılacağı bilgisi tam olarak doğru değildir. Çeşitli koşullarda istifa eden çalışan da kıdem tazminatı alabilir.
Noter şartı yerine, "e-devlet" üzerinden yapılmaya başlanması ile sendika üyesi olmak çok kolaylaştı. Tek ihtiyacınız PTT ofislerinden alınabilen e-devlet şifresi.
Rapor alınan gün sayısı 3 ve üzeri sayılarda, aşağıda belirtilen kriterler dahilinde Sosyal Güvenlik kurumu rapor parası ödemektedir. 1 ve 2 günlük raporlar için ödeme yapılmamaktadır.
İşyerinizden çalışma sürenizin yılı geçtikten sonra hak kazandığınız yıllık izinler dışında iş kanununca tanınmış alabileceğiniz izinler aşağıdaki gibidir.
İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Bu süre çalışanın kıdemine göre değişiklik gösterir.
İstifa halinde 4857 sayılı İş Kanunu´nun 17. maddesinde yer alan ihbar sürelerine uyulması gerekmektedir. İhbar süreleri çalışma süresine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Bir işe başladığınızda işveren istisnalar hariç işe başlamadan önce sizin işe giriş bildirgenizi vermek zorundadır. Sigorta primlerinizi de çalıştığınız ayı takip eden ayda aylık prim hizmet belgesi ile yatırmak zorundadır. Sigortanızın yatırılıp yatırılmadığını öğrenmek için aşağıdaki yöntemlerden biri ile internet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
Emekli olduysanız ve maaşınızın ne kadar olduğunu merak ediyorsanız SGK ‘nın resmi sitesinde bu sorgulama için oluşturulmuş sayfayı ziyaret etmeniz gerekmektedir.